STONE WATER – MAKE ME TRY

Artiest info
Website
facebook

Foto's Lea_Westphal

 

Stone Water is een Duitse vierkoppige roots band rond oprichter, componist/songwriter en frontman Robert Wendt. Ze putten uit dezelfde bron van Amerikaanse wortels muziek die de Rolling Stones, Black Crowes en Tom Petty inspireerde. Ze serveren “op eigen wijze” heel veel met soul doordrenkte rock met zuidelijke accenten en een smerig Londens briesje. In de herfst van het voorbije jaar verscheen hun debuutalbum, ‘Make Me Try’ (2023).

Het begon voor Robert Wendt -waarschijnlijk in Hamburg- allemaal in 2021, na aanvankelijke frustratie over een geannuleerde tour vanwege de Covid-19-pandemie. Tijd, om aan zijn eigen album te gaan werken. Hij schreef liedjes, schreef teksten, arrangeerde en herschikte verschillende delen en riffs, waaronder enkele nummers die hij jaren geleden heeft geschreven maar nooit eerder heeft uitgebracht.

Gedurende deze tijd ontmoetten Robert, Artjom Feldtser (bas) en Hanser Schüler (drums) elkaar twee of drie keer om te repeteren en dingen uit te proberen. Ook Bob Beeman (zang, harp) raakte er meteen bij betrokken. Hij schreef mee aan twee nummers, "Scarecrow" en "Make Me Try". Vanaf het eerste moment was de klik er. De opnamen van het album vonden plaats in de Schalltona Studio in Hamburg.

Met “Stony Rock” opent Robert Wendt, zo te horen geïnspireerd door de Stones, het album met een rocker. Het eindigt met “If You Get Lost”, een ballade die diep tot op het bot snijdt en emotioneel raakt. Daartussen? Vooral veel veelzijdigheid, die soms door Crazy Horse of Little Feat lijkt ingegeven te zijn en het volgende moment, met een zwevende Tom Petty-groove, die overgaat in -zoals ik al aangaf voor de opener- een Stones-achtig refrein. De jam-partijen zijn veelbelovend en suggereren het live-potentieel van de groep. Rond “Change” hangt wat Southern en “Scarecrow” is een rustig intermezzo met veel slide gitaar van Wendt. De band kreeg wat hulp van collega-muzikanten. Miriam Thomas deed de backing vocals en Julian Bergerhoff zorgde voor piano. Verder was er ook Hansi Kicker die B3 toevoegde op de ballade “Make Me Try” en het rockende “Awful Blues”. Sylta Fee Wegmann verzorgde de achtergrondzang op “Sweet Charms”. Alle nummers zijn origineel, enkel “Sway” is een Jagger/Richards-compositie, te vinden op ‘Sticky Fingers’ (1971) van The Rolling Stones. Op “Fare Thee Well” en “Second Floor” is er wat meer van Beeman’s harp te horen en hoe herkenbaar is “Backdoor Man”

“With their debut album 'Make Me Try', Stone Water stands out mainly for their infectious rock versatility…”

Eric Schuurmans

 

 

‘MAKE ME TRY’: tracklist: 01. Stony Rock – 02.Change – 03. Scarecrow – 04. Make Me Try – 05. Awful Blues – 06. Fare Thee Well – 07. Second Floor – 08. Backdoor Man – 09. Sweet Charms – 10. Sway [Jagger/Richards] – 11. If You Get Lost | Music/Lyrics: Robert Wendt, w/Beeman (3,4), or as [noted:10] | Credits: Robert Wendt: guitar / Bob Beeman: vocs, harp / Artjom Feldtser: drums / Hanser Schüler: guitar / Miriam Thomas: bvs / Julian Bergerhoff (piano, organ) & Sylta Fee Wegmann: bvs (9) / Hansi Kecker: B3 (4,5)

Discography STONE WATER: Make Me Try [2023] |